Tiszta tengerészeti üzemanyag

111-marine.png

a Total szállítja a CMA CGM vállalat jövőbeli konténerhajóinak a cseppfolyós földgázt (LNG)

Marseille – A Total és a CMA CGM vállalat egy évente 270,000 tonnányi cseppfolyós földgáz ellátmányról szóló 10 éves megegyezést írtak alá.  Ez a mennyiség lefedi a Marseille-Fos kiköti bázissal rendelkező, tengeri szállítmányozással foglalkozó vállalat 2021-es indulással tervezett, Ázsia és a Mediterrán térség között közlekedő 15,000 TEU konténerhajójának szükségleteit.  

A CMA CGM a cseppfolyós földgáz nagyméretű konténerszállítóinak üzemanyag-ellátásában úttörőnek számító Total Marine Fuels Global Solutions, a Total nemzetközi üzemanyagraktározásra szakosodott üzleti egysége mellett tette le a voksát.  

A megállapodás részeként a Total megfelelő megoldást nyújt ezen konténerhajók üzemanyagtárolására egy LNG üzemanyagtároló jármű kihelyezésével a Marseille-Fos kikötőbe, valamint egy kiegészítő üzemanyagtároló megoldást biztosít Szingapúrban. Ezen új ellátási láncok tovább növelik a cseppfolyós földgáz tengerészeti használatát, főként a Földközi-tengeren.  

A CMA CGM és a Total elköteleződésüket fejezik ki Franciaország iránt, főként a Marseille-Fos területén található üzleti egység iránt, amelyben mindketten kulcsfontosságú gazdasági tényezőnek számítanak. Köszönhetően annak, hogy CMA CGM vállalkozás Marseilleből indult, igen szoros kötelékkel fűződik a városhoz, több, mint 40 éve elkötelezett támogatója a régió és kikötője fejlődésének.  

Ezen alkalomból a CMA CGM csoport elnöke és ügyvezető igazgatója, Rodolphe Saadé azt nyilatkozta, hogy „a cseppfolyós földgáz az egyetlen jelenleg elérhető energiaforrás, mellyel megbízhatóan és jelentősen csökkenthetjük szén-dioxid-kibocsátásunkat. A cseppfolyós földgázra való áttérés teljes energiaellátásunk és infrastruktúrán átszervezését igényli. Azzal a döntéssel, hogy a Marseille-Fos kikötőt választottuk a 15,000 TEU konténerhajónk újratöltő bázisának 2021 végétől, elindítjuk a fenntartható energiaellátás felé való átmenet folyamatát a francia konténer kikötők életében.” 

Patric Pouyanné, a Total vezérigazgatója pedig a következőket nyilatkozta: „A cseppfolyós földgáz tengerészeti használatra való alkalmazása az LNG stratégiánk középpontjában áll. A CMA CGM-el kötött új megállapodásnak köszönhetően a Marseille-Fos kikötőben egy, az erre kialakított ellátási lánc felépítésé valósul meg. A Total elkötelezett abban, hogy vevőinek több környezetbarát tengerészeti üzemanyagot szolgáltasson és ezáltal pozitívan járuljon hozzá a – főként földközi-tengeri - tengeri szállítás fenntarthatóbbá tételéhez. 

LNG üzemanyag, az elérhető legjobb megoldás a tengeri szállítás környezetvédelmi lábnyomának csökkentésére 

Valódi technológiai áttörés a környezetvédelem számára. A cseppfolyós földgáz jelenleg a legjobb elérhető és technológiailag megfelelő megoldás a tengeri szállítás környezetvédelmi lábnyomának jelentős csökkentésére. A jelenleg üzemanyagként használt olajjal üzemeltetett hajókkal összehasonlítva az LNG használata a következő arányú csökkentéseket teszi lehetővé: 

  • kén-dioxidkibocsátás 99% 
  • finomrészecske-kibocsátás 99% 
  • 85%-ig terjedő nitrogén-oxid kibocsátás 
  • nagyjából 20% üvegház hatást okozó gázkibocsátás 

Az energiahatékonysági mutató (EEDI = Energy Efficiency Design Index), ami a hajók ökológiai lábnyomát méri, 20%-al javul egy hagyományos járműhöz képest. Az eredmény a csökkent szén-dioxid-kibocsátás és a javuló levegőminőség, melynek hatásai főként a partmenti lakosok és kikötővárosok számára érezhetők. 

A CMA CGM és a Total 2017 decemberében már aláírt egy stratégiai beszerzést érintő szerződést cseppfolyós földgázzal üzemeltetett 23 000 konténerkapacitású konténerhajókra, melyek jövő évben állnak forgalomba.  

A sorozat első példánya, a CMA CGM JACQUES SAADE nevű járműve, a világ első ultranagy kapacitású, cseppfolyós gázolajjal üzemeltetett konténerhajója 2019 szeptember 25-én állt forgalomba.  

A Total maga részéről múlt hónapban indította el első LNG ellátó hajóját, mely a CMA CGM 23 000 konténerkapacitású Rotterdamban található konténerhajójit szolgálja ki. 

A CMA CGM 

A Rodolpe Saadé vezette CMA CGM Group a nemzetközi szállítmányozás és logisztikai világ élvonalában van.   506 hajója a világ öt kontinensén több, mint 420 kikötőben van jelen. 2018-ban jócskán 21 millió TEU (20 láb hosszúságú) konténert szállítottak. A CEVA jelentős globális logisztikai szereplőként több, mint 500,000 tonna légiárut és 1,9 millió szárazföldi árut szállít évenként.  

A CMA CGM folyamatos újításaival igyekszik a mindig legújabb tengeri, szárazföldi és logisztikai megoldást nyújtani ügyfelei számára. A minden kontinensen és 160 országban megtalálható, 755 irodát és 750 raktárt átölelő hálózattal rendelkező cégcsoport 100,000 munkavállalót foglalkoztat világszerte, központi marseielle-i irodája 2,400 alkalmazottnak ad munkát.   

Médiakontakt: media@cma-cgm.com    

resizer-video.png